Muffin Recept

Mi a Next Net?


Újfajta vállalatok, üzleti modellek és tengernyi új lehetőség jön a webbálna hátán, mondja a Business 2.0 márciusi száma.

Új elnevezést dobnak a köztudatba, nem, nem a web 2.0-át, amit még itthon alig szoktunk meg. Itt a NEXT NET, és amit takar: mindenféle digitális kütyük, megoldások, a PC-től a mobiltelefonon keresztül a tévéig együtt egy helyen, a wörld wájd weben.

A next net legfőbb vonása, hogy valós idejű interaktivitásra nyújt lehetőséget a milliárdnyi webhasználóval, de már nem a lassan elavulófélben lévő e-mailen keresztül, hanem az azonnali hangtovábbítás és videoüzenet segítségével.

A next net természeténél fogva az együttműködésnek kedvez. Ugyanazon a feladaton dolgozhat számos felhasználó a világ bármelyik szegletén is tartózkodjon. Termékeket és eszközöket lehet villámgyorsan megbütykölni, fejleszteni, és dől a kollektív tudás a nagy közös zsákba. Az újramixelések, átszerkesztések végtelen sorozata jön a next nettel: rengeteg információt szerezhetünk egy rövidke böngészéssel, aztán ezeket átgyúrva új módon tálalhatjuk kevés vagy akár milliónyi embernek.

A next net egyik legszembetűnőbb vonása, hogy a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg, nemcsak a tapasztalt játékosoknak, hanem a zöldfülűeknek is, hogy kihasználják a web erejét. A next net vállalkozó szellemű használói azokra a sikerekre építhetnek, amik a már szabványosnak mondható flickr-t, myspace-t, wikipédiát jellemzik, de túl is mennek rajtuk.

A next net egy újabb próbálkozásnak tűnik arra, hogy valahogy elnevezzük a webes újhullámot—eddig még nem írt róla senki a wikipedia.org-on. Az angol wikipédia szerint, a Web 2.0 olyan második generációs webes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók online együttműködjenek, és információkat osszanak meg egymással, azaz, ahogy Csordás Attila írja ’A feltölthető világ - Web 2.0’ c. cikkében, a felhasználók tartalomszolgáltatóvá lépnek elő. A fogalmat az O'Reilly Media és a MediaLive International (2004-ben kezdődő webfejlesztési konferenciasorozat) népszerűsítette. A magyar wikipédiában még nincs bejegyzés a web 2.0-ról.

„Nyitottság, közösség, tudásmegosztás, aktív részvétel,” így Attacs a web 2.0-ról, ’vállalkozó szellem’ mondja a next net. Hát nem érzem még annyira, hogy ezzel az új fogalommal nyertünk volna valamit, de ki tudja, lehet, hogy ezt is felkapja az O'Reilly Media a hátára.

Szerző: Sebestyén Anna Forrás: Szabad Cikk/Internet trendek

Nincsenek megjegyzések: